Brouwen, bewaren, schenken
en proeven van bier

 

Proeven doet men met de ogen, de neus en de mond. Dit maakt dat zowel het schuim, de kleur en de smaak een rol spelen. Zeer veel factoren dragen echter bij tot schuim, kleur en smaak van het bier, te beginnen bij de kwaliteit van de gerstkorrel tot aan de manier waarop het bier wordt uitgeschonken. Het is dus absoluut noodzakelijk de ganse levensloop van een bier van naderbij te bekijken, te beschrijven en de invloed van bepaalde factoren op kleur, schuim en smaak aan te duiden.

Men kan deze smaakbepalende en smaakveranderende factoren het best rangschikken volgens de levensloop van het bier: het produktieproces, het bewaren, het schenken en het proeven.

1. Het produktieproces

1.1. Grote en kleine brouwerijen
1.2.
De grondstoffen
1.3.
Mouten
1.4.
Brouwen
1.5.
Gisten
1.6.
Lageren en eindfiltratie
1.7.
Afwerking

2. Het bewaren

2.1. De derde gisting (hergisting)
2.2.
Ontwikkeling van bacteriŽn
2.3.
Oxydatie
2.4.
Fotochemische omzettingen
2.5.
Verzwaveling door autolyse
2.6.
Diverse andere smaakveranderingen
2.7.
Bewaren in uw eigen kelder
2.8.
Smaakevolutie in de loop van de tijd

3. Het schenken

3.1. De schenktemperatuur
3.2.
Het glas
3.3.
Het uitschenken

4. Het proeven

4.1. Proefmethodes
4.2.
De proeforganen
4.3. Hoe te proeven?


 

Proeven: [Het Productieproces] [Het bewaren] [Het schenken] [Het proeven]
Het proefformulier: [Het formulier] [De verklarende woordenlijst]









Menu
Top van deze pagina
Benelux- biergids Bieren Brouwerijen
Bierhuizen Bierhandels Bierclubs
Schol Over Bier Bier op Internet Bierjaarboek


De auteur van deze pagina's kan gecontacteerd worden via Peter.Crombecq@dma.be

Deze pagina's konden enkel tot stand komen dank zij de Digitale Metropool Antwerpen.