BierSoorten - Algemeen overzicht

De biersoorten kunnen worden onderverdeeld in drie groepen. Een gedetailleerde classificatie werd opgenomen in de 'Thematische overzichtslijst' waar de verschillende biersoorten werden ondergebracht in groepen. Alle soorten werden alfabetisch gerangschikt in de 'Alfabetische overzichtslijst'.

1. Basissoort

De basissoort geeft een indicatie van een intrinsieke eigenschap van het bier. Het is verbonden met de grondstoffen van het bier, zijn bereidingswijze of zijn origine. De basissoorten kunnen ondergebracht worden in 3 thema's.

a) Benelux soorten

De Benelux soorten groeperen die soorten die in BelgiŽ, Nederland of Luxemburg als een nationale specialiteit worden beschouwd, soorten die nationaal ontstonden of er overleefden. Een onderscheid kan gemaakt worden tussen streekgebonden en niet streekgebonden soorten.

Onder deze categorie worden de soorten gerangschikt die worden geproduceerd in een bepaalde streek, omdat ze enkel daar worden, of kunnen worden gebrouwen. Streekgebonden soorten zijn Aarschots Bruin, Henegouwse Saison, Zuidwest-Brabantse lambikbieren, West-Vlaamse bieren van spontane gisting, Zuid-Vlaamse Oud Bruin bieren. De soorten die aan een regio gebonden zijn werden weergegeven in het grafisch overzicht 'Streekgebonden soorten'.

Onder deze categorie vallen de niet streekgebonden soorten die toch eigen zijn aan de Benelux, die op het grondgebied van BelgiŽ en/of Nederland en/of Luxemburg algemeen verspreid zijn en door vele brouwers gebrouwen worden. Zo is Nederlands Oud Bruin een typisch niet streekgebonden, in Nederland algemeen verspreide soort zoals ook Tafelbier dit in BelgiŽ is. Een ander voorbeeld is het Tarwebier dat een typisch Belgisch-Nederlandse niet streekgebonden soort is. De niet streekgebonden soorten werden ruwweg verder gegroepeerd volgens stijgend alcoholgehalte. Zo onderscheiden we de:
- Zeer licht alcoholische soorten (0 tot 4,5 volumeprocent alcohol).
- Licht alcoholische soorten (4,5 tot 7 volumeprocent alcohol).
- Tamelijk sterke alcoholische soorten (7 tot 9 volumeprocent alcohol).
- Sterk alcoholische soorten (9 tot 12 volumeprocent alcohol).

De onderlinge relaties tussen deze soorten werd weergegeven in een situeringsgrafiek 'Niet streekgebonden soorten'.

b) Biersoorten naar buiten-Benelux voorbeeld

Biersoorten, gebrouwen naar het voorbeeld van soorten die niet van oorsprong Belgisch, Nederlands of Luxemburgs zijn, werden in deze categorie opgenomen. Het zijn soorten die Benelux brouwers geÔnspireerd hebben tot een eigen variante. Het zijn ook soorten die geen internationale verspreiding kennen. Internationaal verspreide soorten zijn ondergebracht in rubriek c) Deze soorten zijn Ale, Alt, Helderbok, Donkerbok, Dort, KŲlsch, Mars, Porter, Rookbier, Scotch en Stout.

c) Internationaal verspreide soorten

Het gaat hier telkens om biersoorten die een internationale verspreiding kennen en die ook door Benelux brouwers worden vervaardigd (en soms worden aangepast aan het nationale smakenpatroon). Soorten zoals Alcoholvrij, Alcohol Arm, IJsbier, Light en Pils horen hier thuis.

 

2. Bijsoort

Bieren van een bepaalde basissoort kunnen zich van elkaar onderscheiden door een andere intrinsieke eigenschap, veroorzaakt door bijvoorbeeld toevoegsels aan het bier. Typisch hierin zijn de graanvarianten (haver, rogge,...), de fruitsoorten en de diverse kruiden. Een bijsoort kan eveneens meer verfijning geven binnen een bepaalde basissoort.

3. Kenwoord

Aan bieren worden zeer snel een aantal min of meer betekenisloze kenwoorden toegekend. Het gaat hier meer bepaald over woorden zoals cuvée, grand cru, spéciale, enkel, dubbel, abdijbier en trappist. Deze geven dikwijls weinig of geen informatie (cuvée, grand cru), soms geven ze een indicatie van de basissoort (dubbel, tripel).
[Algemeen overzicht biersoorten] [Thematisch overzicht biersoorten] [Alfabetische overzicht biersoorten] [Streekgebonden soorten] [Niet streekgebonden soorten]


Menu

Top van deze pagina
Benelux- biergidsBierenBrouwerijen
BierhuizenBierhandelsBierclubs
ScholOver BierBier op InternetBierjaarboek


De auteur van deze pagina's kan gecontacteerd worden via PCrombecq@antwerpen.be

Deze pagina's konden enkel tot stand komen dank zij de Digitale Metropool Antwerpen.