Bijzondere Bieren van de Benelux

Crombecq's keuze: de bieren die u moet geproefd hebben... voor u sterft.

Op de achterkaft staat het volgende vermeld:

Peter Crombecq kent u natuurlijk al jaren als de auteur van het onovertroffen Bierjaarboek. Gedurende zijn research hiervoor stuitte Crombecq op een pijnlijk probleem. De bierwereld van de Benelux wordt overspoeld door allerlei bieren, waaruit het voor de consument steeds lastiger kiezen wordt. Toch is er maar een beperkt aantal klassieke, traditionele en originele bieren die kunnen bogen op een unieke smaak, een uitstekende kwaliteit of een oeroud verleden. Bieren die nu ietwat verloren staan tussen de honderden op elkaar lijkende en zelfs identieke bieren. In dit boek heeft Peter Crombecq uit meer dan 2000 bieren van de Benelux zijn favorieten geselecteerd. Het zijn bieren met een verhaal, die qua smaak en achtergrond verschillen van de grote massa. Bieren die je minstens éénmaal in je leven geproefd moet hebben. Een èchte aanrader dus!

Dit boek wil u laten kennismaken met de meest bijzondere bieren van de Benelux. De Benelux en vooral België kan immers bogen op de allerspeciaalste bieren van de hele wereld. België brouwt, volgens eminent bierkenner Michael Jackson, 'de bourgognes' van de bieren. Nederland heeft dan weer een bijzonder levendige biercultuur. De Luxemburgse biercultuur is zeer klein maar telt toch een paar noemenswaardige bieren. Dit boek is dan ook niet geschreven voor bierspecialisten, noch voor verzamelaars. Zij kennen deze materie reeds. Het is speciaal bedoeld voor liefhebbers die graag een goed glas bier drinken en die bereid zijn om eens iets anders te proberen. Dit boek kan hen daar bij helpen omdat het een aantal bieren via eerder ongebruikelijke invalshoeken presenteert en de verleiding hierdoor groter wordt om eens een proeverijtje op te zetten.
In het eerste hoofdstuk beschrijf ik mijn motivatie om dit boek te schrijven. Na 7 Bierjaarboeken werd het tijd om eens iets anders te doen. Ik wou een boek schrijven dat een aantal bieren positief discrimineert. Moeten er wel zo nodig altijd nieuwe bieren bijkomen? Is het niet dikwijls dezelfde wijn in nieuwe zakken? Met dit boek probeer ik de bierliefhebber te begeleiden naar de wortels van onze bierculturen, naar de bieren die onze culturen kenmerken, grootmaken of hebben grootgemaakt.
In een tweede hoofdstuk worden de bijzondere bieren gepresenteerd per biersoort of bierstijl. Een onderscheid werd gemaakt tussen typisch nationale soorten, nationale soorten naar buitenlands voorbeeld en internationaal bekende biersoorten. Omdat vele speciaalbieren niet in de klassieke soorten kunnen ondergebracht worden, introduceert dit boek een aantal totaal nieuwe biersoorten zoals Massieve ales, Edelbieren, Gerstewijnen enz… Dit hoofdstuk vormt de hoofdbrok van het boek. De uitdaging ligt hier in het proeven van alle bieren van één soort.
In een derde hoofdstuk worden een aantal bieren op een speciale wijze voorgesteld. Zo is er de lijst van de sterkste bieren, de minst sterke, de meest aromatische, diegenen van de kleinste brouwerijen, de moeilijkst vindbare, de zoetste enz. Liefhebbers kunnen zo trachten om alle sterkste bieren van België op hun kerfstok te schrijven (niet op één dag aub!).
Een vierde hoofdstuk groepeert een aantal bieren rond een thema in menuvorm. Ideaal is dat je de bieren verzamelt en ze dan tegelijk, in één proefsessie, naast elkaar proeft. Zo kun je een 'smaak-verkenningstocht' maken, een 'spontane'-tocht, een 'fruit'-tocht, een 'bitter'-tochtje enz. Samen met vrienden discussiëren over bier is toch één van de geneugtes van het leven, of niet?
Het zoeken naar en verzamelen van de bieren voor een proefsessie is een belangrijk onderdeel wil je dit boek optimaal kunnen gebruiken. Het is ook een beetje de bedoeling. Het rondrijden in de Benelux, op speurtocht naar lokale en zeldzame bieren, naar afgelegen en verscholen brouwerijen, naar bieren die je soms enkel in de brouwerij of in een lokaal café kan vinden, is dikwijls een erg aangename bezigheid. Vele brouwerijen of lokale cafés ontvangen je nog met open armen en niet zelden ga je naar huis met onvergetelijke herinneringen. Thuis kan je dan de verhalen nog eens navertellen bij een proeverijtje van de bieren die je dan hebt veroverd.
Een vijfde hoofdstuk geeft een antwoord op de meest gestelde vragen over bier. Zo vindt je er een antwoord op vragen rond het maken van bier, de ingrediënten, rond bewaren en schenken, rond proeven en rond biersoorten. Apart is er nog een hoofdstuk over records die te maken hebben met bier. Zo staat het snelheidsrecord bierdrinken op naam van éne Steve Petrosino die 1 liter bier binnengoot in 1.3 seconden.
De uiteindelijke bedoeling is dat u tracht van deze bijzondere bieren te proeven, welk thema u ook kiest. Wilt u eens alle bieren van een soort proeven, of een menuutje, of de sterkste bieren? Doe het, zo leert u onze biercultuur kennen en appreciëren. Zoek erachter, praat erover met uw vrienden en familie, proef, vergelijk en discussieer.
Als ik u zover kan krijgen dat u een bier uit dit boek proeft dat u nog niet heeft gedronken, dan heb ik mijn doel bereikt. Mijn grote hoop is natuurlijk dat u ze allemaal wil proeven.

Peter Crombecq
'Bijzondere Bieren' is uitgegeven door Kosmos - Z&K Uitgevers B.V. , Utrecht/Antwerpen.

België: Santvoortbeeklaan 21-23, Deurne, tel.: + 32 (0)3 360.02.11, fax: + 32 (0)3 360.02.12
Nederland: Postbus 14095, 3508 SC Utrecht, tel.: + 31 (0)30-349211, fax: + 31 (0)30-349247
ISBN 90 215 2808 8
D/1996/0108/332, NUGI 421.Menu
Top van deze pagina
Benelux-biergids Bieren Brouwerijen
Bierhuizen Bierhandels Bierclubs
Schol Over Bier Bier op Internet Bierjaarboek


Deze pagina's konden enkel tot stand komen dank zij de Digitale Metropool Antwerpen.